Wilt u een rijbewijs voor een speedpedelec? Dan heeft u een scooter nodig

Karel Clijsters (25) heeft voor zijn speedpedelec het rijbewijs AM nodig. Maar hij moet zijn praktisch examen wel verplicht afleggen op een bromfiets. “Typisch Belgisch”, zucht de Breeënaar. Een aangepast examen voor speedpedelecs lijkt intussen wel in de maak.

Bron: Houben, G.B. (2021, 10 april). Wilt u een rijbewijs voor een speedpedelec? Dan heeft u een scooter nodig. Het belang van Limburg.  https://www.hbvl.be/cnt/dmf20210409_97643908

Uit respect voor het milieu weigert Karel om een auto of scooter te kopen. “Ik ben een echte groene jongen. Met iets wat een verbrandingsmotor heeft, wil ik niet rijden.”

Zijn recente jobs waren dicht bij huis, perfect voor de fiets. “Nu heb ik werk op het oog in Eindhoven, op 40km van Bree”, zegt Karel. “Omdat ik geen rijbewijs B voor een wagen heb, kocht ik een speedpedelec als alternatief. Die heeft een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur, en dus is het verplicht om over een rijbewijs AM te beschikken. Met een rijbewijs B was dat niet nodig geweest, maar dat heb ik dus niet. Na een theoretisch examen en vier uur praktijkopleiding bij een rijschool was ik klaar om mijn praktische proef af te leggen.”

Scooter huren

Maar in het examencentrum kreeg Karel te horen dat het rijbewijs voor een speedpedelec alleen te behalen is op een … scooter. “Te belachelijk voor woorden.”

Volgens Goca, de instantie verantwoordelijk voor rijbewijzen in Vlaanderen, was het de eerste keer dat ze zoiets meemaakten. “Het is absurd dat ik op mijn speedpedelec geen examen AM mag afleggen. Ik verwijt de rijschool niets, want daar kreeg ik een voorbereiding op het verkeer en niet op het examen”, zucht Karel.

Intussen tikt de klok verder en staat 14 april met rood omcirkelt als D-dag, oftewel de dag van het examen. “Een uitzondering is niet mogelijk. Ik moet het examen met een brommer afleggen. De optie is om er een te huren. Dan moet ik mijn ouders inschakelen en met een aanhangwagen ergens een scooter ophalen en weer terugbrengen. Eerst ga ik proberen om ergens een scooter te lenen na een oproep op facebook. Dit is zo belachelijk als het groot is. Alleen maar omdat ik met mijn speedpedelec naar het werk wil en zo mijn steentje aan een beter milieu wil bijdragen. Is dit het wat ze bedoelen met een duurzame mobiliteit?”

Oplossing voor volgend jaar

Bij de fietsersbond en verkeersinstituut VIAS kennen ze het probleem van Karel. “De regelgeving staat nog maar twee jaar op punt. Bovendien is deze situatie ook van toepassing op een kleine groep mensen die niet over een rijbewijs B beschikt. Wij hebben al meerdere oproepen gedaan om een rijexamen voor speedpedelecs te organiseren. Het aantal gebruikers gaat in de toekomst alleen maar toenemen (In maart alleen al was er een stijging met 57,7 procent in België, blijkt uit de cijfers van mobiliteitsfederatie Traxio, nvdr.) Ons advies voor Karel? Neem nog twee lessen met een bromfiets voor het examen af te leggen”, Luidt het.

Op het kabinet van Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld) werken ze aan een oplossing. “Goca heeft ons het probleem van Karel Clijsters gesignaleerd”, zegt woordvoerder Machteld Claerhout. “Het is jammer dat er wat is misgelopen met de communicatie. Tegen volgend jaar willen wij samen met onder meer Goca tot een oplossing komen en willen we het examen wijzigen? Het is ook deels een federale materie, wat het verhaal er niet eenvoudiger op maakt.”

Deel dit nieuwbericht